< Zpět

Šití obleků a košilí na míru v Thajsku



Plánujete v rámci dovolené či pracovní cesty návštěvu Thajska a chtěli byste si zde nechat ušít oblek a košile na míru? Pak Vás následující článek určitě bude zajímat. Připravili jsme pro Vás krátký návod, na co si při výběru krejčovského salónu v Thajsku zaměřit a na co si dát naopak pozor. Věříme, že Vám tímto článkem Vaše rozhodování alespoň trochu ulehčíme.

V celém Thajsku funguje opravdu nepřeberné množství krejčovských salónů nabízejících svoje produkty a služby. Samotný Bangkok je pak považován za Mekku současného krejčovského řemesla v celé jihovýchodní Asii, a to z důvodu nejvyššího poměru mezi kvalitou a cenou nabízených produktů. V minulosti byl, co se šití obleků na míru týká, možná o něco známější Hong Kong či Singapur, avšak v současnosti nejvíce zákazníků nakupuje společenské oblečení na míru právě v thajské metropoli, kde oblek na míru srovnatelné kvality vychází zhruba o 20% levněji než ve výše zmíněných destinacích. Pokud bychom měli objektivně zhodnotit úroveň krejčovského oboru v celé jihovýchodní Asii, neměli bychom zapomenout ani na Vietnam, který v posledních letech rovněž výrazně posiluje svou tržní pozici. 

Vraťme se ale zpět do Thajska, konkrétně do Bangkoku, na který se v tomto článku soustředíme. Hlavní město Thajska je nejrůznějšími krejčovstvími doslova posetý, avšak dvě hlavní krejčovská centra se nachází v ulici Khao San a jejího blízkého sousedství a dále pak podél několik kilometrů táhnoucí se ulice Sukhumvit (nejvíce krejčovství v této oblasti naleznete mezi stanicemi BTS Ploen Chit a Phrompong). Oblast Khao San je nejoblíbenějším místem "batůžkářů", ceny obleků a košilí na míru jsou tak v této čtvrti obvykle o něco nižší, než na Sukhumvitu, avšak v některých případech je to na úkor kvality látek a finálního zpracování produktů. Profil zákazníků na Sukhumvitu je odlišný, jedná se nejčastěji o hosty dražších hotelů, podnikatele a zaměstnance nadnárodních společností, které mají v této oblasti své kanceláře.

krejčovský salónObecně se dá říci, že nabídka látek i finálních produktů se může u jednotlivých společností cenově i kvalitativně poměrně značně lišit a nezkušený zákazník může být jednoduše oklamán třeba jen tím, že nemá šanci rozpoznat původ a složení nabízených materiálů. Další nebezpečí se skrývá v podobě tzv. "naháněčů", kteří se snaží turisty pod nejrůznějšími záminkami přivézt do jejich "zaručeně nejlepšího" krejčovství. V tomto ohledu jsou zvláště nebezpeční řidiči "tuk-tuků". Pokud na jejich naléhání přistoupíte a nakonec se rozhodnete v daném krejčovství i něco koupit, počítejte s tím, že jste právě zaplatili minimálně o 15% vyšší cenu, než jste museli. Odměna naháněčů bude totiž započtena do finální ceny Vašich produktů. 

Pro někoho může být rovněž problematická nutnost smlouvání o ceně, bez něhož se v Thajsku neobejdete. Pokud nemáte představu o tom, kolik by měl oblek na míru stát, ve většině případů zaplatíte více, než byste museli. Na druhou stranu, pokud Vám někdo nabízí oblek na míru za 2 000 bahtů (cca 1 400 Kč), zpozorněte, něco totiž bude určitě spatně. Za tuto cenu nemůže ani v Thajsku nikdo kvalitní oblek ušít.

Obecně platí, že thajští obchodníci jsou velice zběhlí v různých obchodních taktikách a turisté tak často nakupují produkty, které by si za normálních okolností pořídili jen těžko. 

Jaká jsou tedy základní doporučení, kterými je dobré se při výběru krejčovství v Bangkoku řídit?

  1. Vyvarujte se místům, která jsou Vám doporučována řidiči taxiků či tuk-tuků. Obzvláště, pokud Vás do těchto prodejen sami ochotně a zdarma dovezou.
  2. Nenechte se zmanipulovat do nákupu, o jehož výhodnosti nejste 100% přesvědčeni. Před finálním rozhodnutím se vyplatí navštívit více míst a rozhodnout se i podle toho, jak se k Vám prodejci v daných místech chovají. V Thajsku se o ceně smlouvá, pokud však prodejce začne oblek nabízet za 15 000 Bahtů a při Vašem odchodu z prodejny je ochotný slevit na 5 000 Bahtů, vypovídá to o tom, že Vás chtěl vzít na hůl.
  3. Pamatujte na to, že cena by neměla být jediným faktorem, podle kterého se budete rozhodovat. Vzhledem k vysoké konkurenci a častému tlaku turistů na přehnaně nízkou cenu některá krejčovství nabízí oblek na míru i za 2 500 THB. Taková cena však nepokryje ani samotné náklady za práci krejčího, pokud má být oblek skutečně kvalitně a profesionálně ušit. K těmto nákladům je navíc nutno započíst cenu látek a dalších výrobních komponentů (vycpávky, vnitřní výstuha saka, zipy, knoflíky atd.). Krejčovství pak samozřejmě musí vydělat i něco navíc (na pokrytí nájmu, na plat prodejců) a vytvořit při tom i určitou rozumnou výši zisku. Tlak na nejnižší cenu proto nemusí být vždy výhrou.
  4. O kvalitě a spolehlivosti daného krejčovství dále vypovídá i to, jakým způsobem probíhá samotná objednávka Vašeho obleku či košilí. Vysvětlil Vám prodejce rozdíly ve složení jednotlivých materiálů, dal Vám možnost výběru stylu? Měl jste například možnost volby podšívky do saka či typu límce pro Vaší košili? Dobrý krejčí vysvětluje a snaží se splnit všechny Vaše požadavky, dokonce i ty nahlas nevyřčené. Nezajímá se jen o to, jak Vám prodat maximální možný objem produktů za co nejvyšší cenu.
  5. Nikdy neplaťte celou cenu zakázky předem. Přiměřená výše zálohy odpovídá cca 50% celkové ceny zakázky. Pokud zaplatíte celou částku dopředu, riskujete, že výsledný produkt může být u méně spolehlivých společností odbytý, krejčí již totiž mají svoje jisté a jen těžko z nich budete finanční obnos v případě Vaší nespokojenosti dostávat zpět.  
  6. Nepodceňte zkoušku Vašich produktů. Pečlivě si zkontrolujte jak kvalitu látky (Jedná se skutečně o tu, kterou jste si objednali?), tak i kvalitu ušití a zpracování všech dílčích detailů zakázky (Jsou švy na saku dostatečně silné? Je rozkrok u kalhot prošitý dvakrát?) Pokud se Vám něco nezdá, či máte pocit, že je něco ušito jinak, než jste si objednali, řekněte to. Základním problémem řady krejčovství je chybějící management kvality. Pokud si tedy své produkty sami nezkontrolujete, můžete být nakonec nemile překvapeni.

Pamatujte, i Thajsku platí, že zájmem každého dobrého obchodníka je docílit stavu, kdy u něj budete nakupovat opakovaně, čehož je možné docílit pouze kvalitně odvedenou prací. Bohužel, některá krejčovství vnímají turisty jako snadný terč a prostředek k vysokému výdělku. Tito nečestní prodejci se Vám budou snažit své předražené produkty za každou cenu vnutit, avšak po uskutečněné platbě z Vaší strany jejich aktivita ochabne a naopak se Vás budou snažit co nejrychleji zbavit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doporučení krejčovství v Thajsku od Peter Venett 

Pokud se chystáte do Thajska a chcete mít jistotu, že produkty, které si objednáte, budou skutečně kvalitně ušité a za férovou cenu, kontaktujte nás na info@petervenett.com či telefonicky (v rámci ČR) na 777 898 840. Rádi Vám doporučíme krejčí, se kterými sami dlouhodobě spolupracujeme. 

Proč se vyplatí nás kontaktovat?

Zdarma od nás získáte:

  1. Kontaktní adresu thajského krejčovství, se kterým dlouhdobě spolupracujeme a jehož kvalita služeb je prověřena. 
  2. Přesné informace o cenách nabízených produktů - nebudete tedy muset s krejčími smlouvat.
  3. Díky našim službám ušetříte čas a zároveň budete mít jistotu, že za své peníze koupíte ty nejlepší dostupné produkty.